Posted in Հայրենագիտություն

Ավանդական ուտեստները սեբաստացի ընտանիքներում

ՍԱԼԻ

սյալի Instagram posts (photos and videos) - Picuki.com

 Տավուշի յուղաբլիթ քաղցրեղեն, որը Տավուշի մարզում անվանում են սալի, փսալի, իսկ Արցախում` Թրթերուկ։ Այն բարակ խմորաշերտերի արանքները խորիզ լցրած բլիթանման թխվածք, խավաբլիթ է: Հոմանիշներն են թերթակարկանդակ, խավակարկանդակ, շերտաբլիթ, շերտակարկանդակ:

Վարդավառին, որը Տավուշում յուրովի է նշվում, պարտադիր սալի են թխում:

Սալի, թերթերուկ

Բաղադրությունը — Ալյուր – 1 կգ, ջուր, խոզի յուղ – 500 գ:

Միջուկի համար՝ շաքարավազ – 400 գ, վանիլ – 1 պտղունց:

Պատրաստման եղանակը — Գոլ ջրին աղ խառնել, ալյուրն աստիճանաբար ավելացնել, պինդ խմոր սարքել, թողնել 15 րոպե հանգստանա: Դրանից հետո խմորը վերածել 50 գրամանոց գնդերի: Միջուկի համար խոզի յուղը հալում են, մի քիչ ալյուր ավելացնում, բայց շատ պինդ չլինի, նաև ավելացնում ենք շաքարավազ։ Գնդերը բարակ բացել եւ հերթով բարակ շերտով վրան քսել խոզի յուղ: Միջուկը լցնել վրան, շարել իրար վրա, այնուհետև խմորը պարուրաձեւ փաթաթել, կտրել, և նորից այդ կտորները գնդերի բաժանել և գրտնակով բացել 2 մմ հաստությամբ ու թխել տապակի վրա, նախ մի կողմը, ապա դարձնել մյուս կողմը: Վերջում վրան շաքարավազ ցանել։

Sweet Pastry Bread Terterook - Թերթերուկ - Heghineh.com
Sweet Pastry Bread Terterook - Թերթերուկ - Heghineh.com
Sweet Pastry Bread Terterook - Թերթերուկ - Heghineh.com
սյալի Instagram posts (photos and videos) - Picuki.com

Հեղինակ՝

Ես Վաչե Վելիցյանն եմ, սովորում եմ Մխիթար Սեբաստացի կրթահամալիրի արևմտյան դպրոցի 5.2 դասարանում, սիրում եմ խաղալ baskedbol իսկ հեռախոսաին խաղերից սիրում եմ roblox

Թողնել պատասխան

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Փոխել )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Փոխել )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Փոխել )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Փոխել )

Connecting to %s